Другая информация

СВОБОДА! УРА! КАНІКУЛИ!

Усі діти без виключення з нетерпінням чекають на літні канікули. Але ось настає довгоочікуваний момент, дзвонить останній дзвінок, роздаються табелі і….стає нудно. Перший тиждень дитина грає на комп’ютері, другу мається від неробства надворі, а на третю виявляється, що всі друзі роз’їхались, комп’ютер набрид, і тепер Вашому чаду зовсім нічого робити. І тоді батьки, зібравшись на сімейну раду, приймають рішення відправити дитину в табір. Для того, щоб два-три тижні проведені в дитячому таборі залишили тільки хороші враження, батькам потрібно прикласти ряд зусиль.

1. Уважно поставтеся до вибору дитячого табору. Керуйтеся при виборі табору рекомендаціями знайомих, які вже відправляли туди своїх дітей. «Сарафанне радіо» в цьому випадку дуже допомагає.

2. Заздалегідь потурбуйтеся про всі документи, які необхідні дитині для поїздки.

3. Познайомтесь з керівником групи, задайте йому всі Ваші запитання. Уточніть умови проживання і харчування в таборі, програму відпочинку. Якщо у Вашої дитини є алергія на що-небудь або йому потрібен постійний прийом яких-небудь ліків, керівник групи має бути в курсі цього завчасно.

4. Поспілкуйтеся з дитиною відносно майбутньої подорожі, особливо, якщо це її перша самостійна поїздка. Ви повинні обговорити із сином чи дочкою питання безпеки. Не виключено, що вирвавшись з-під батьківського контролю, дитина починає активно займатись всім, що йому не дозволялось вдома. Ще раз нагадайте, що можна робити, а що не можна. Можливо, Вас навіть послухають.

5. Постарайтесь психологічно підготувати дитину до розставання и нового колективу. Розкажіть йому історії із власного піонерського дитинства, поясність, як це чудово – завести нових друзів із різних куточків країни. Це дійсно чудово, особливо, якщо є Інтернет і дружбу можна буде продовжити після закінчення зміни. Обов’язково ознайомте дитину з тими умовами, в яких вона буде жити. Покажіть йому рекламні ролики табору, фотографії. Вдома, в звичній обстановці перспектива жити в одній кімнаті на п’ятьох може здатись дитині забавною. А якщо він дізнається про це на місці, та ж сама перспектива стане шоком.

6. Якщо шлях до табору належить неблизький, постає питання харчування в дорозі. Обов’язково з’ясуйте у керівника групи, чи будуть дітей в дорозі годувати і що брати з собою. На грунті провізії часто трапляються конфлікти. Мами збирають своїм чадам об’ємисті пакети з бутербродами і чіпсами, а керівник групи починає все це відбирати, побоюючись харчових отруєнь. Щоб не нервувати ні себе, ні дитину, дізнайтесь завчасно, чи варто запасати провіант.

7. Надайте дитині можливість самостійно зібрати речі в табір. Це дасть йому можливість відчути себе дорослим і позбавить Вас від скандалів з приводу того, які джинси варто взяти і чи варто брати взагалі. Нехай дитина самостійно складе речі, а Ви лише проконтролюйте цей процес. Свої міркування відносно речей, які варто взяти, висловлюйте у формі поради, а не керівних вказівок. Добре, якщо Ви з дитиною заздалегідь склали список всього необхідного. Він має виглядати приблизно наступним чином:

  • Одяг, взуття:
    футболки – 1-2 шт.
  • майки – 2-3 шт.
  • шорти – 1-2 шт.
  • джинси – 1 шт.
  • джинсова чи спортивна куртка – 1 шт.
  • носки – 2-3 пари.
  • Нижня білизна – 3-4 комплекта.
  • Головний убір, кепка чи панама – 1 шт.
  • Кросівки
  • Шльопанці для пляжу и душу
  • Босоніжки чи сандалі.

Зрозуміло, що дівчатка істотно розширять цей список, але нікуди не подінешся. Потрібно погоджуватись.

  • Гігієнічні приладдя: 
    шампунь
  • гель для душу
  • мочалка
  • рушничок
  • мило
  • зубна щітка і зубна паста.

Всі ці засоби гігієни можна придбати в міні-варінтах. На пару тижнів маленького флакону чи тюбику має вистачити, а дитину Ви таким чином позбавите від лишнього вантажу. Да, і не забудьте, що дівчатам потрібно ще дещо на випадок «особливих» днів.

Все інше діти самі придумають. Скоріш за все, їх список «самих необхідних речей» ледве поміститься на аркуші Ватмана. Постарайтесь знайти компроміс і переконати дитину не брати з собою нічого цінного. Мр3 плеєр цілком можна залишити вдома. А ось мобільний телефон прийдеться дитині дати з собою. Завчасно будьте готові, що назад він не повернеться. Можливо, є сенс дати на час поїздки стару модель, якою давно ніхто не користується, і вона лежить без діла.

І остання порада. Коли поїдете проводжати дитину в табір, постарайтесь не влаштовувати бурні сцени прощання з вишикуванням в ряд всіх родичів і настановами в дусі «не ходи босоніж, не пий з-під крану, не їж морозиво на ніч». Пам’ятайте, що син і дочка вже знаходяться в дитячому колективі, і Ваше надмірне піклування може стати приводом для насмішок зі сторони однолітків. Краще побажайте дитині хорошого відпочинку і приготуйтесь насолоджуватись свободою. Хороший це все-таки час, канікули!